Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ

[topio1.jpg]

ΤΟ ΧΩΡΙΟ
Η Άλλη Μεριά είναι ένα γραφικό χωριό χτισμένο στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου. Είναι ένα από τα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Πορταριάς και βρίσκεται σε υψόμετρο 200 μ. Από το Βόλο απέχει 4,2 χμ και αριθμεί 1163 κατοίκους (απογραφή 2001). Το διαρρέει ο ποταμός Άναυρος, όπου κατά τη μυθολογία ο Ιάσονας, διασχίζοντάς τον, έχασε το σανδάλι του.
Το χωριό πνιγμένο στο πράσινο και με υπέροχη θέα προς το Βόλο και τον Παγασητικό, αποτελεί πόλο έλξης για πολλούς που θέλουν να απομακρυνθούν λίγο από την αστική ζωή της Μαγνησιακής πρωτεύουσας.
Το όνομα ΑΛΛΗ ΜΕΡΙΑ, κατά την παράδοση γιατί γραπτά στοιχεία δεν υπάρχουν, το πήρε από τη θέση που είναι χτισμένο, «από την Άλλη Μεριά του λόφου της Επισκοπής». Κατά μια δεύτερη εκδοχή, κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, το μέρος αυτό αποτελούσε ιδιοκτησία κάποιου Αλή, ήταν δηλ. «Μεριάς» (βοσκότοπος) του Αλή.
Ο ιστορικός Γιάννης Κορδάτος απορρίπτει και τις δύο εκδοχές και τις θεωρεί αναπόδεικτες. Υποστηρίζει στο βιβλίο του «Ιστορία της επαρχίας Βόλου και Αγιάς» ότι : «Το αρχικό όνομα ήταν Αλμεριάς. Είναι αραβοτουρκική λέξη και σημαίνει τόπο που βόσκουν τα ζώα». (Ζέρβας 1994)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου